14 november 2017

Putsegården nominerad till bästa byggnad i Göteborg

Per och Alma Olssons fond delas varje år ut av Göteborgs Stad till den byggnad som uppfyller fondens kriterier på att bäst motsvara ”estetiska samt därjämte hygieniska och praktiska krav”. 

– Det här är ju det enda priset av det här slaget som staden själv delar ut, berättar Jessica Lindmark från stadsbyggnadskontoret som är sekreterare i juryn.

Vem som helst kan nominera
Priset instiftades av grosshandlarparet Per och Alma Olsson som testamenterade pengar till Göteborgs Stad för att årligen användas för att dela ut ett till en byggnad som uppfördes året innan. Juryn som består av fem ledamöter utnämns enligt testamentet av kommunfullmäktige, byggnadsnämnden, kulturnämnden och Tekniska samfundets i Göteborg avdelning för husbyggnadskonst. Vem som helst kan nominera och några tidigare pristagare är Amhults kyrka, Kville saluhall och Hotel Avalon. 

– Med priset lyfter vi verkligen fram en byggnads kvaliteter, säger Jessica Lindmark. Vi har fått in flera spännande nomineringar, och nu börjar arbetet med att bestämma sig för vilken byggnad som på bästa sätt uppfyller testamentets krav. 

Den 13 december kommer vinnaren att få sitt pris av kommunfullmäktiges ordförande.