16 oktober 2018

Det enkla livet i havsbandet

Varje hus har sin charm och sin tid. För en familj som drömmer om ett modernt och bekvämt boende blir Etikhus en självklar samarbetspartner. Vi har kikat in i ett hem byggt helt utan kompromisser.

Stockholm är fantastiskt, men på sommaren vill de flesta ta sig ut från storstaden. Och den som en gång har lärt sig älska Varbergstrakten vill alltid återvända. Så också vår familj, som har hyrt och ägt flera fritidshus på Västkusten. För några år sedan kände de sig redo att bygga något eget, där de så småningom kan bosätta sig permanent. De ville ha ett lättskött hus, utan renoveringsbehov, rabatter att rensa och fasader att måla. Ett hem som ger dem tid över, till golf, resor och umgänge.

När en annons om en sommarstuga dök upp på Hemnet slog de till. Stugan var ett rivningsobjekt, så det var inte den de fastnade för. Det var det fria, vindpinade läget, med bara ett klippigt naturreservat mellan tomten och havet. De såg potentialen och började leta efter en byggare som kunde hjälpa dem att skapa drömhuset. Helst skulle det vara ett lokalt företag, som ger närvaro och trygghet.

Några bekanta rekommenderade Etikhus. Efter ett första möte i augusti 2013 rullade byggplanerna igång.

Rätt materialval

Viktigast för familjen var att det nya huset ska vara så underhållsfritt som möjligt. Det ställer höga krav både på utformning och materialval. Etikhus satte familjen i kontakt med arkitekten Gert Carlsson, som bor i närheten. Han känner väl till områdets förutsättningar, som var solen går ned på midsommarafton och med vilken kraft höststormarna sliter i kustbandet.

Gert Carlsson ritade ett välplanerat hus med vacker skifferfasad, som ger ett modernt intryck och som smälter väl in i den omgivande naturen. För att undvika bortblåsta takpannor valdes ett välvt plåttak. Formen är lite av arkitektens signum. Den påminner om de mjuka klipporna längs havet, samtidigt som den på bästa sätt tar tillvara på vindsvåningens utrymme.

Runt nästan hela huset löper en bred altan. Tack vare den går det alltid att hitta den perfekta uteplatsen. På ett ställe finns också en mindre pool nedsänkt. Visserligen är det bara 150 meter till närmaste lilla sandstrand, och det finns ett badkar inne, men i en familj som älskar att bada står naturligtvis pool högt upp på önskelistan.

Fantastiskt ljusinsläpp

Inomhus är planlösningen mellan kök och vardagsrum öppen. Stora öppningsbara fönsterpartier och ett uterum ger ett fantastiskt ljusinsläpp och gränsen mellan ute och inne blir flytande, precis så som familjen önskade. Måttanpassade moderna solskydd i kombination med böljande, skira längder dämpar det starkaste solljuset. På andra sidan stenmuren ligger ett populärt strövområde, så gardinerna skänker också avskildhet till hemmet.

Familjen har byggt hus tidigare, men då har det handlat om färdiga villakoncept där de inte har haft mycket att säga till om själva. Nu tog de chansen att lägga till alla de detaljer som de önskat sig, som spottar och infällda högtalare i taken, golvvärme, vinkyl och braskamin.

Personalen på Etikhus har sett till att allt arbete flutit på och att huset blev färdigt i tid till utlovat inflyttningsdatum. Genom att lära känna familjen väl och noga ta reda på deras önskemål och livsstil har personalen kunnat lotsa och hjälpa till med många av de val som måste göras i samband med ett husbygge.

Harmonisk stil

Hela nedervåningen har ett grafitgrått klinkergolv, som ger en känsla av stengolv. Den öppna planlösningen får en känsla av rum tack vare genomtänkt belysning och stora, ljusa mattor under matbord och soffgrupp. Stilen är sobert skandinavisk i kombination med New England-intryck.

Köket, som kommer från Himlekök, är funktionellt och stilrent elegant. Uterummet har en känsla av amerikansk östkust, men allt hänger samman genom en färgskala som är hämtad från den omgivande karga kustmiljön. På så vis harmonierar inredningen  både med exteriören och naturen utanför.

I vindsvåningen ligger ett vackert plankgolv i ek. Här finns allrum/kontor och badrum med bastu. Utsikten över klipporna och havet är storslagen.

Husdrömmen blev sann

Huset stod klart efter drygt ett år. Skillnaden från arkitekt Gert Carlssons ursprungliga ritning är minimal, det är bara köket som blev lite större och sovrumsdelen som delvis är omdisponerad. Familjen har fått precis det de ville ha: frisk luft, vackra omgivningar och ett hem som ger energi – kort sagt livskvalitet.

 

FLER HEMMA HOS-REPORTAGE HITTAR DU HÄR.