14 april 2021

Maja besökte Etikhus Everesting-event

Igår fick vi besök av Maja och hennes pappa Martin under vårt Everesting-event till förmån för Barndiabetesfonden. Maja drabbades av diabetes för exakt 3 år sedan, går på högstadiet och har mycket aktiviteter i vardagen. Här delar Maja och Martin med sig av några av sina bästa tips kring att få en fungerande vardag. 

Första tiden med diabetes typ 1 är omtumlande för alla. Tiden på sjukhus och första tiden efteråt innebär en omställning och att hitta nya rutiner. Det kan handla om allt från att lära sig räkna kolhydrater, lära sig nya hjälpmedel, förändra kostvanor, hitta nya rutiner för planering av skola, vardag och fritid. I början handlar det också mycket om att hantera oro. Oron över att sjukdomen aldrig sover eller tar semester. 

Tack och lov finns det otroligt många duktiga människor att ta hjälp av. Läkare och sjuksköterskor. Dietister och specialister. Inte minst finns det andra diabetiker som gärna delar med sig av sina bästa tips kring hur de har hittat sitt sätt att leva med diabetes.

  1. Våga prata om sjukdomen – Gör det enkelt för omgivningen att förstå vad sjukdomen innebär. Det kan handla om att informera lärare, klasskamrater, vänner, släktingar, syskon eller tränare. Beskriv för dem hur sjukdomen fungerar och vad man gör om värdena är höga eller låga. Ganska många har en låg kännedom om diabetes.
  2. Planera din kost – Kosten är en nyckel för att hålla balans och mycket kan påverka. Exempelvis så är det extra viktigt att planera kosten i samband med fysisk aktivitet. Att fylla på med näringsrik mat både innan och efter träning för att motverka att blodsockret sjunker för snabbt.
  3. Lär känna din kropp – Alla som har diabetes går sin egen kamp. Det finns inget rakt svar på vad som fungerar för alla. Det gäller att lyssna på vad kroppen säger och hela tiden anpassa efter rådande förutsättningar. Stress, oro, träning, årstider, ålder m.m. påverkar hela tiden. Lyssna på kroppen och våga att testa.
  4. Ta hjälp av teknik – Idag finns inget botemedel mot diabetes typ 1. Men det finns bra och välfungerande tekniska hjälpmedel. Tekniska hjälpmedel innebär inte att man kan släppa taget och helt förlita sig på tekniken men det underlättar väldigt mycket att forskning och att nya hjälpmedel kommer hela tiden. Våga testa.
  5. Var inte för sträng – Okej, sjukdomen är tuff och kräver ständig anpassning. Men för många diabetiker så går det att leva väldigt bra utan att helt och hållet välja bort livets goda. Det kräver bara lite mer planering. Det är okej att ta en godisbit, att äta en glass en varm sommardag, att unna sig en pizza efter matchen. Se bara till att planera för det och undvik till varje pris småätande av sötsaker.

Vill du veta mer? Kanske har du eller någon anhörig just drabbats? Då är du mer än välkommen att höra av dig till Maja eller Martin via Instagram @martin_klasson_74 så berättar de mer om sina erfarenheter. Vill du skänka ett bidrag till Barndiabetesfonden kan du bidra via swish: 9000597 eller bankgiro 900-0597. Märk ditt bidrag med ETIKHUS