15 december 2022

Gemenskap, lek och grillkvällar i Lilla Bläshammar

Enligt almanackan är det höstens första dag när vi besöker Lilla Bläshammar, strax norr om centrala Varberg, men det kunde lika gärna varit mitt i semestern. Solen gassar och hela grannskapet är sommarklädda.

När vi svänger in framför huset är det krypfart som gäller. Hela gatan är full av lekande barn och sällskapande föräldrar. Mitt i myllret står Emma Rignell med en barnvagn i vilken Otis sover. Storebror Nils snart 3 år försvinner runt hörnet tillsammans med kompisen Thure. Emmas sambo, Jerry Tegenfeldt, har inte kommit hem från jobbet ännu.

Här i Lilla Bläshammar har man lyckats behålla den lantliga känslan mycket tack vare att en hel del av den ursprungliga naturen, träd och klipphällar bevarats vilket ger en mjuk inramning av det lilla området. Vi får känslan av ett modernt Bullerbyn, som bäddat för gemenskap, lek och grillkvällar. Nära till allt, men på behändigt avstånd från stadens brus.

Familjen har bott i sin enplansvilla av modell L1 i ett och ett halvt år, sedan mars 2021. Då var allt färdigt för inflytt, så när som på att fasaden skulle få en omgång färg till, vilket den fick av Etikhus underentreprenör längre fram på vårkanten.

– När det bara var en gjuten platta så kändes huset så litet och vi tänkte att vi valt ett för litet hus! När stommen och väggarna kom upp blev det plötsligt stort, helt lagom för oss, säger Emma.

Emma jobbar vanligtvis på Garmin men just nu är hon föräldraledig med Otis och Nils går därför bara 15 timmar i veckan på förskolan. Mer tid hemma för lek och bus. Oftast finns det kompisar i krokarna att leka med efter förskolan.

Det är mycket barn i området, många i ungefär samma ålder som Nils. Hela sommaren har dörrarna stått vidöppna och barnen sprungit mellan husen. Att ha en extra middagsgäst vid matbordet har varit mer regel än undantag.

– Det blir annorlunda nu när hösten kommer, att bara äta med familjen. Både tomt och skönt, skrattar Emma.

När vi står i köket och pratar kommer Jerry hemcyklande från jobbet. Jerry har precis bytt jobb och hans nya arbetsgivare är Systeminstallation, som faktiskt tillsammans med Etikhus tagit fram och installerat villans smarta hem-system.

– Snart är jag fullärd och då får jag väl hjälpa grannarna om de får problem, säger Jerry med glimten i ögat.

I sommar har familjen hängt mycket hemma på trädäcket som byggdes i våras, fixat med trädgården och slappat i hängmattan. Detta självklart i kombination med de mer fartfyllda intressena träning och utflykter. Det är cykling och löpning om vartannat. Emma jobbar även som gruppträningsinstruktör och är en av initiativtagarna till tisdagarnas höjdpunkt i grannskapet – gemensam utomhusträning! Passet är otroligt uppskattat och väldigt roligt.

– Vi träffas 17.30, alla är välkomna! Det är bra för grannsämjan att svettas tillsammans!

Stilen hemma hos Emma och Jerry är modern och sparsmakad i jordnära toner som kontrasterar mot stora gröna, friska växter. Emmas mamma är florist och har åtminstone ett finger med i spelet när det kommer till den imponerande gladiolusbuketten på köksbänken.

Emma berättar att den maffiga takhöjden varit en utmaning de inte räknat med när de inrett sin villa.

– Alla möbler och tavlor upplevs så små när det är så högt i tak. Lagom till inflytt köpte vi en ny soffa i storlek XL, men inte ens den upplevs stor. Nu har vi tänkt nytt och möblerat om rummet igen. Det är väl så det är, man får testa sig fram och det är så roligt!

Att välja kulörer på innerväggarna var bland de svåraste valen under hela resan. Att färgsätta ett hus man aldrig varit inne i, där man inte vet hur ljuset faller och man knappt har någon uppfattning om hur stora rummen är, det är svårt! Emma och Jerry fick mycket och god hjälp av Mia på Colorama som hjälper Etikhus kunder hitta rätt bland tapeter, kulörer och nyanser. När huset väl stod på plats och väggarna var målade blev det jättebra. Även kökets kulör var svår att välja, eller, de trodde att de hade bestämt sig men i absolut sista stund ändrade Emma sig.

– Ska vi ha ett mörkblått kök? Nej, grått får det bli, haha!

Gästtoaletten med sitt gröna marmorkakel är ett riktig pärla i huset, belägen i anslutning till entrén.

– Det är mest gäster som använder den, vi glömmer lite att den finns och använder stora badrummet istället. Men det är nog det finaste rummet vi har i huset!

Det är många val som ska göras under en husbyggarprocess, alltifrån val av yttertak till tvättställsblandare. Emma och Jerrys säljare på Etikhus och alla leverantörerna gjorde ett bra jobb med att hålla i taktpinnen och guida paret genom alltsammans. Och vilka bra val de visade sig göra.

 

FLER HEMMA HOS-REPORTAGE HITTAR DU HÄR.