15 oktober 2018

Småskaligt och trivsamt i prisbelönt bostadsområde

Att Sönnermarksområdet i Träslövsläge är något utöver det vanliga är redan officiellt, sedan det tilldelades Varbergs kommuns byggnadspris 2016. Nu har vi också tagit reda på hur det är att leva i det mysiga området.

Såväl bofasta som sommargäster tycker om att promenera och njuta av de vackra omgivningarna kring hamnen i Träslövsläge. Här kantas krokiga, smala gränder av små fiskarstugor och trivsamma trädgårdar med vindpinade träd, som en hälsning från en svunnen tid.

När Etikhus fick möjligheten att uppföra ett helt nytt bostadsområde strax söder om den pittoreska bykärnan var det självklart att hämta inspirationen från traditionell västkustarkitektur. Småskaligheten, färgerna, materialvalet och gestaltningen, allt känns igen från de historiska omgivningarna. Samtidigt har husen ett modernt formspråk och stora glaspartier som släpper in det blåa ljuset från havet ett par hundra meter bort.

Stora krav på nya boendet

Lisbeth och Mats Thuresson blev eld och lågor när de hörde talas om nybyggnadsprojektet på Sönnermarksvägen.

– Vi hade avvecklat lantbruket som vi drev i 30 år och kände att det också var dags att lämna över 300-kvadratshuset till nästa generation. Men vi hade en del krav på nästa boende. Det skulle vara ett enplanshus någonstans mellan Galtabäck och Apelviken, och vi ville se havet och ha en affär i närheten. Sönnermarksområdet uppfyllde alla våra önskemål, berättar Lisbeth.

Så kom det sig att sonen fick ta över det stora huset i Galtabäck medan de själva flyttade till 85 kvadrat utan trappor i brf Hästskoen, lagom till jul 2014.

Enhetligt och klassiskt

Som köpare kunde Lisbeth och Mats påverka både planlösningen och inredningen i sitt nya hus. De fick mycket stöd av Etikhus i samband med beslutsprocessen, för det är många detaljer att ta ställning till i samband med ett nybygge, även för en blivande bostadsrättsinnehavare.

Lisbeth och Mats bestämde sig för en neutral färgskala och de valde att ha öppet i nock.

– Vi ville ha en enhetlig och klassisk inredning, med ljusa toner. Vi har också en diskret fondvägg som ger retrokänsla. Golven har breda ekplank i hela huset, utom i badrummet, tvättstugan och hallen där vi har gråsvart klinkers. Kuddar, gardiner och mattor ger färgklickar. Det blir betydligt enklare att variera då, jämfört med att bila upp ett badrumsgolv!

Följer årstidernas växlingar

Fyra år efter inflyttning trivs paret Thuresson fortfarande utmärkt. På fritiden tycker de om att promenera och cykla i omgivningarna och de umgås gärna med vänner och grannar i brf Hästskoen – det är styrelsemöten, städdagar, sommarfester, glöggträffar och mycket mer.

Lisbeth arbetar på Sparbanken i Tvååker, men Mats har hunnit gå i pension – han arbetade som snickare i åtta år efter det att lantbruket avvecklades. Numera följer han gärna årstidernas växlingar från första parkett. På sommaren från trädäcket, där han och Lisbeth njuter av havsutsikten och de vackra blommorna i täppans rabatter, om de inte väljer att ta med solstolarna ner till stranden ett par hundra meter bort. På vintern, när vädrets makter rycker i knutarna, höjer kaminen mysfaktorn inomhus.

Boende med Bullerbykänsla

– När det blåser så blåser det ordentligt. Den första tiden blåste det faktiskt sönder på ett par ställen, men Etikhus har reparerat och byggt om så att det ska hålla, berättar Lisbeth, som inte låter sig avskräckas av lite oväder.

– Det havsnära läget är underbart. Alla som kommer hit tycker att området är jättemysigt, det har nästan Bullerby-känsla.

Paret Thuresson väljer gärna bussen när de vill åka in till Varberg. Hållplatsen ligger bara minuter från bostaden, så det fungerar väldigt smidigt. Men eftersom det mesta finns på Läjet stannar de ofta hemmavid, berättar Lisbeth.

– Tänk bara vilken lyx vi har, som kan gå ner till fiskaren i hamnen och köpa fisk!

Varbergs kommuns byggnadspris

Sönnermarksområdet fick Varbergs kommuns byggnadspris 2016, med följande motivering:

Sönnermarksområdet i Träslövsläge är ett fint exempel på förnyelse som sker med respekt för omgivningens karaktär. Den småskaliga bebyggelsen med tio stycken nybyggda bostadsrätter har anpassats till områdets förutsättningar med omgivande bebyggelse och kopplingen till kyrkan. Man har hämtat sin inspiration från traditionell bebyggelse från helhet med placeringen av byggnaderna ner till detaljutformningen. 

Genom att placera bostäderna och uthusen tätt utmed ett krökt promenadstråk ges goda möjligheter till skyddade utemiljöer trots tomtens havsnära och vindutsatta läge. Kombinationen av trähusbebyggelsens ljusa paneler och uthusens röda enklare träfasader knyter an till den traditionella bebyggelsen i Träslövsläge. Snickeridetaljerna har designats med inspiration av äldre bebyggelse med ett modernt uttryck. Gamla och nya stenmurar ramar in utemiljön samtidigt som det ansluter till omgivningen. 

Sammantaget framstår Sönnermarksområdet som mycket väl anpassat till den kulturhistoriskt värdefulla omgivningen med god arkitektur genom genomarbetad utformning från delar till helhet. Genom materialval som trä, cellulosaisolering och energieffektiva lösningar visar bebyggelsen på god byggnadsekonomi ur ett livscykelperspektiv. Ett mycket gott exempel på ny bebyggelse med avstamp i platsens historia och tradition som ger mervärden för omgivningen.

 

FLER HEMMA HOS-REPORTAGE HITTAR DU HÄR.