29 mars 2023

Stenen – en by i byn med nära till allt

När familjen Hansdotter-Blommegård flyttade till Stenen i Tvååker fick de nära till allt. Winston går på områdets förskola. Ska lillebror Matheo på BVC-besök är det bara att rulla tvärs genom samhället. Butiker, matställen, utflyktsmål och mormor och morfar finns också på behändigt avstånd.

– Och så gillar jag närheten till havet och att vara i stan på tio minuter, säger Adam Blommegård.

Cavalier king charles spanieln Barney ligger under matbordet och snarkar ljudligt. Hunden låter sig inte störas av att treårige Winston har mer spring i benen än de flesta. Än sladdar han på parketten hela vägen till altandörren, än kikar han fram bakom köksön och på fyra sekunder blank har han tagit trappan till övervåningen både upp och ner.

Det dalablå parhuset på Lalatoftsvägen 13 är ett hus fyllt av liv.

– Så fort vi steg in i visningshuset slogs jag av hur hemtrevligt, öppet och välkomnande det var, säger Linnea Hansdotter.

– Att så mycket ingick hos Etikhus – altan, solceller, spottar både ute och inne – samtidigt som valfriheten var stor kändes också bra, tillägger sambon Adam Blommegård.

Ändå var de tvungna att åka hem och ta sig en rejäl funderare. Var parhus, med grannar vägg i vägg, verkligen något att satsa på? När man som de kom från en stor, egen villa på en rejäl tomt?

Adam och Linnea kom fram till att fördelarna övervägde. När de tog beslutet att flytta från Hylte till Varberg hade de flera års renoveringsarbete bakom sig. Nu ville de bo i ett nytt och färdigt hus, inte större och mer krävande än att familjen och fritidsintressena skulle hinnas med.

– Och det kunde ju inte ha blivit bättre! Grannarna är de trevligaste man kan få, säger Linnea.

Området är också osedvanligt bra planerat, tycker hon och Adam.

Lalatoftsvägen snirklar sig runt området, där husen ligger fint placerade på olika nivåer. Det finns smitvägar mellan bostäderna och hela tre lekplatser. Förutom två små kvarterslekplatser även en stor stadsdelslekplats på temat Sherwoodskogen.

Busshållplatsen ligger precis vid infarten till området och det går en skyddad gång- och cykelbana centrum. Den dag Winston och Matheo har vuxit till sig och själva kan ta sig till skola,  kompisar och aktiviteter kommer de att kunna göra det på ett säkert sätt.

En runda med Barney på den upplysta slingan runt Stenen är en trevlig upplevelse. Stengärdesgårdar, slånbärsbuskar och stora ekar kantar promenadvägen. Sommartid går det ett gäng kossor på grönbete i hagen.

– Det är mysigt att bo så lantligt och naturnära, tycker Adam.

Området Stenen, där Etikhus satsar på en varierad bebyggelse med villor och parhus samt hyres- och bostadsrätter, är också inspirerat av hur man traditionellt har byggt på den halländska landsbygden. Husen är målade i mustigt falurött, ockragult, dalablått och allmogegrönt.

Själva huset är däremot toppmodernt.

– Tekniken har fått en eget rum på utsidan. Där står bland annat en frånluftsvärmepump och boxen till solcellsanläggningen, säger Adam.

Solcellerna på taket har varit en välsignelse när elpriserna har rusat. Allt kan förstås övervakas och styras genom en app i telefonen.

Ska Linnea och Adam välja vad som är det bästa med Stenen får det ändå bli läget.

Att flyttlasset gick till Tvååker handlade mycket om att Linnea längtade tillbaka till kusten och hembygden. Men också om att Adam hade fått jobb på Södra Cell i Väröbacka. Från garageuppfarten tar det inte mer än ett par minuter innan han är på motorvägen.

Sitt mångåriga engagemang som deltidsbrandman på kvällar och helger behövde han inte släppa. När larmet går kan han grensla cykeln. Så nära ligger den nybyggda brandstationen.

Allt familjen behöver finns egentligen i Tvååker. Här handlar de mat och tankar bilen. Det finns bank och vårdcentral, F-9-skola och bibliotek, idrottsplatsen Övrevi med konstgräsplan, två pizzerior, legendariska gatuköket ’Korv me mos’, Gööks Bageri och nyöppnade Sonjas Veranda.

Linneas föräldrar bor också på orten och Winston har börjat rida på ridskolan på Store Sten.

– Sen gillar vi att göra utflykter till stranden och Åkulla bokskogar också och att titta på lammen på Öströö!

Nu har familjen bott i sitt parhus i ett och ett halvt år.

– Det är inbott, konstaterar Adam medan han och Linnea visar runt.

Innan spaden sattes i jorden i februari 2021 var det en hel massa val som behövde göras. Mestadels var det roligt, kanske särskilt för inredningsintresserade Linnea, men även lite läskigt.  Hon och Adam kände sig dock väl omhändertagna under hela processen.

– Jag hade en rätt klar bild av hur jag ville ha det men det var ändå skönt att få stöttning i att allt skulle funka tillsammans, säger Linnea.

Två beslut var extra knepiga. Det första var hur planlösningen på övervåningen skulle se ut. Adam och Linnea valde varianten med ett litet allrum insmuget mellan de tre sovrummen.

– På det viset blir rummen inte lika stora men de är välplanerade så man får ändå in mycket. Dessutom är de väldigt ljusa! Det tycker jag om, säger Linnea.

Det andra var färgen på köksinredningen. Till slut bestämde sig Linnea och Adam för djärvt midnattsblå luckor, som blir nästan svarta i vissa ljus.

– Det blev en personlig stil på det hela, säger Linnea nöjt.

 

 

FLER HEMMA HOS-REPORTAGE HITTAR DU HÄR.