21 december 2017

Etikhus bygger stort flerbostadsområde i Tvååker – involverar barnen för att sätta färg och ord på framtiden

De närmaste åren växer Tvååker ordentligt; det nya flerbostadsområdet Stenen kommer att ge orten nära 300 nya invånare. Bakom det omfattande byggprojektet står Varbergs kommun och Etikhus, som nu låter barnen i årskurs 5 på Bosgårdsskolan vara med i det kreativa arbetet.

I mars 2018 är det säljstart för etapp 1 av de 107 bostäderna som Etikhus bygger på området Stenen i Tvååker. Mitt i naturen, granne med idrottsplatsen Övrevi och med bara 1 mil till Varberg kommer det att bli hyresrätter, bostadsrätter, parhus och villor. Att blanda upplåtelseformer och bostadsstorlekar har Etikhus en tydlig tanke med:

– Stenen kommer bli en plats där man möts över generationsgränser, säger Ulf Werner, delägare i Etikhus. Här kan människor i alla åldrar umgås på gårdarna och samspråka över häckarna. Mixen gör det också möjligt att göra bostadskarriär inom området. Vi märker redan ett stort intresse från många.

Bygger för barnen och barnbarnen
Byggprojektet Stenen kommer att innebära cirka 300 nyinflyttade till serviceorten Tvååker, som idag har cirka 3 000 invånare. Inflyttning kommer att ske i etapper med start hösten 2019. Från Etikhus sida finns ett inbyggt framtidstänk i form av energieffektiva hus med grön el och solceller.

– För oss är viktigt att ta ett helhetsansvar för området. Precis som i Fyrstrandsbyn i Trönningenäs – där våra 46 villor redan är slutsålda – kommer vi på Stenen att färdigställa tomterna med häckar, förgård och träd för att skapa ett harmoniskt och enhetligt bostadsområde, säger Ulf Werner.

– Vi tänker långsiktigt och hållbart när vi bygger, fortsätter han. Vår tro och förhoppning är att många av de barn som flyttar till Stenen med sina föräldrar också kommer att bo här med sina barn – och barnbarn. För oss är det därför självklart att involvera barnen på orten i det pågående arbetet.

Kreativt utbyte med skolan i Tvååker
Under våren 2018 kommer Etikhus låta barnen i årskurs 5 på Bosgårdsskolan vara med i det kreativa arbetet. Vilka budskap skulle passa bäst på snickarnas elbilar? Hur kan arbetsplatsen smyckas med former och ord under byggtiden? Och vilka innovationer tycker Tvååkers framtid borde finnas på Stenen?

– Vi ser det som en viktig del i samhällsansvaret att låta barnen tycka och tänka med oss, säger Ulf Werner. En dialog med skolan här blir lärorik för alla. Dels vill vi lyssna på deras tankar om att bygga klokt, och dels vi vill lära dem hur arkitekter och snickare tänker och arbetar i sin vardag.

För intervju och ytterligare information,
kontakta Ulf Werner, Etikhus, 073-3625431, ulf@etikhus.se

107 bostäder kommer att byggas i flera boendeformer på nya området Stenen i Tvååker.

I området Stenen kommer det att byggas hyresrätter, bostadsrätter, parhus och villor.

Illustrationer: Radar arkitektur & planering